Kérjük segítsen adója 1%-ával!

Az Egyesületről

Óbudai Sportegyesület vízitúra és természetjáró szakosztály 

vízitúra

 Az Óbudai Sportegyesület csapata 1997 óta foglalkozik a gyermekek és középiskolások számára sport és kalandprogramok, illetve természetjáró vízitúrák szervezésével.

Római-parti sport és nyári élménytáborainkban és oktatásainkon arra törekszünk, hogy életre szóló élményt nyújtsunk a gyermekeknek és családtagjaiknak.

Profi kormányos csapatunknak köszönhetően játszva tanulhatnak meg nálunk a résztvevők kenuzni, miközben felszabadultan élvezhetik a Római-part adta élmény gazdag játékokat és természeti szépségeket a Duna partján.

 

Küldetésünk:

A velünk táborozó gyermekek és vízitúrázók számára olyan új és maradandó ismereteket, élményeket nyújtsunk, amelyek egyszerre szórakoztatóak és biztonságosak.

 

Vezetőségünk:

Horváth „Indián” Pál elnök

horvath indian pal

„Számomra az a legfontosabb, hogy ne telhessen el a gyermekkor élmények és értékes programok nélkül. A fiatalságom emlékezetes pillanatai közül jó pár kapcsolódik a barátokkal közösen eltöltött időhöz a Dunán. Szeretek visszaemlékezni evezős kalandjainkra, és remélem, hogy minél több gyermek tapasztalhatja meg a saját bőrén ezeket az életre szóló élményeket”

 

Horváth Péter „Kisindián” edző, elnökhelyettes

horvath peter kisindian

„Ma is jó érzés visszagondolni rá, hogyan gondoskodtak szüleink és a kormányosok arról a kenutúrákon, hogy gyermekként a legjobbat kaphassuk. Csupa izgalom volt a, hogy melyik hajóban lehet evezni, ki lesz tábor végére a kedvenc kormányosunk, hol verjük fel a sátrat, hogyan fogjuk meggyújtani a tábortüzet. Mennyi új kalandot és élményt adhatunk egy vízitúrán keresztül a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Polyák Viktória "élményfelelős" gyakorló csecsemő és kisgyermek ápoló

nyari tabor elmenycsomag

A művészeti iskolában jöttem rá, hogyan lássam meg a formákban és a színekben az emberi gondolatokat. Jó érzés részese lenni az alkotás és a játék örömének, amikor a gyermekek visszatükrözik a bennük lévő fantasztikus dolgokat egy rajz vagy mosoly segítségével

 

Tagjaink, kormányosaink, önkénteseink:

nyári tábor önkéntes munka

A számtalan közös kenus kaland egy olyan vízitúrázós csapattá kovácsolta össze tanulóinkat és kormányosainkat, akiknek köszönhetően évek óta zökkenőmentesen tudjuk lebonyolítani szervezett nyári gyerektáborainkat, sportoktatásainkat.

Programjainkat sportmenedzser, kajak-kenu edző és vízitúra vezető segítségével szervezzük. A gyermekek szórakoztatásáról és felügyeletéről tagjaink, művészeti és gyermek egészségügyi végzettségű fiatalok, és tapasztalt sportoktatók, kormányosok gondoskodnak.

 

Eszközeink és helyszíneink:

Hajóállományunk folyamatosan frissülő és rendszeresen karbantartott stabil túra kenukból és tengeri kajakokból áll össze. Mentőmellényeink és evezőink alig pár évesek. Római-parti nyári táborhelyeinket, kikötőinket minden évben felülvizsgáljuk.

 

Az Óbudai SE története:

 • 1965-1990-ig klasszikus több szakosztályos kerületi sportegyesületként működött a szervezet.

 • 1990-ben jogutódlással újjáalakult az egyesület és felvette mai nevét.

 • 1990-től 1996-ig csak vízi és természetjáró túraszervezéssel, illetve túravezető képzéssel foglalkoztunk.

 • 1997-től az addigi tevékenységünket kibővítettük és a Római-parton evezésoktatásos táborokat kezdtünk szervezni a nyári szabadidejükben programra vágyó gyermekeknek.

  Hamarosan naponta már 100 fő fölé nőtt a létszám, 2011-ben pedig meghaladtuk a 200 fős határt is.

 • 2015 óta egyre újabb és újabb program elemekkel bővítjük sport és nyári élmény táborainkat a gyermekek és szüleik legnagyobb örömére.


Alapelveink

 • Biztonság: Programjainkat a lehetőségek számbavételével, a biztonsági kérdéseket súlyozottan kezelve, az időjárást és a vízállást is figyelembe véve dolgozzuk ki.

  A szárazföldön jól körül határolható és átlátható területen tartózkodunk, a vízre pedig mentőmellényben, kettős légszekrénnyel rendelkező hajókkal megyünk ki többnyire motoros hajó kísérete mellett.

  A 18 év alattiaknak és az úszni nem tudóknak kötelező a mentőmellény viselése vízitúráinkon és a nyári táborainkban.

 • Figyelem: Minden programunkra kellő számú, vízitúrázásban jártas segítőt vonunk be, így nem marad gyermek magára hagyva nálunk. A hozzánk fordulók kéréseit, észrevételeit meghallgatva és természetes igényeit figyelembe véve törekszünk arra, hogy minél élvezhetőbb és emlékezetesebb legyen az együtt eltöltött idő.

 • Csapatszellem: Együtt indulunk, érkezünk, közösen emeljük fel a hajókat, többen egyszerre mossuk ki őket, a nagyok segítenek a kicsiknek a sátorállításban stb...

  Kormányosainkat és 50 órás közösségi szolgálatosainkat külön képzések segítségével készítjük fel arra, hogy gyerekekkel és középiskolásokkal is tudjanak foglalkozni. Cél a jókedvűen eltöltött közös idő, ahol felüdülést jelent az evezés.

 • Törvényesség: Előre gondoskodunk az előírásoknak való megfelelésről. Az OSE-ban az „úszást segítő eszközök” helyett engedélyezett valódi mentőmellények vannak. Eseményeinket a hatóságoknak előzetesen bejelentjük, illetve szakmai kontrollt kérünk minden oktatásunkra, táborunkra.

 • Szakértelem: Tagjainknak, kormányosainknak, illetve az 50 órás közösségi szolgálatosainknak és a vezetőségünknek éves szinten gondoskodunk a szakmai továbbképzésekben való részvételről.

  A tagjaink közül önálló hajóssá az válhat, aki a közös felkészülést - oktatást követő sikeres elméleti és gyakorlati kormányosi vizsgáit letette.

  A legfrissebb információkat és módszereket felhasználva felelünk meg a jövő kihívásainak is.


Fejlődési pálya lehetőségeink:

 • Aki kezdőként eljön velünk vízitúrázni, az megtanulhatja a kajakozás-kenuzás és táborozás alapjait, később a mesterfogásait. 14-16 éves korára a vizsgák letétele után akár kenu kormányossá is válhat.

 • A szabadidős sportolók és a tanuló/végzett kormányosok számára vízi képzéseket, további kormányos oktatásokat, motorcsónak vezető képzésekben való részvételi lehetőséget biztosítunk 17-18 éves kortól.

 • Szakmai szempontok iránt fogékony érdeklődőink túravezetővé és motorcsónak vezetővé, vagy akár sportoktatóvá - edzővé is válhatnak támogatásunkkal, amennyiben már betöltötték a 18 évet.

 • Kormányosaink és 50 órás közösségi szolgálatosaink több mint 90%-a neves felsőoktatási intézmények (ELTE, BME, SOTE, Corvinus stb.) tanulóiként folytatják a nálunk eltöltött középiskolás éveiket.

 • Általánosságba véve azt tapasztaltuk, hogy az egyesületben tanuló evezős gyermekek és kormányosok komoly képzettséget igénylő, felelősségteljes szakmákban és munkakörökben helyezkedtek el későbbi életük során.

  Várjuk 6-14 éves evezősök, 14-20 éves kormányos tanulók, és az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok jelentkezését nyári programjainkra!

 

Jövőképünk:

Folyamatos eszköz és program megújító stratégiával, az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok és kormányosok, illetve a vízitúrázók képzésének fejlesztésével készülünk a ránk váró jövőre.

 

Eredményeink:

 • Több száz óbudai, budapesti és vonzáskörzetben élő családnak segítettünk élményekben gazdagon eltölteni a nyarat

 • Állami gondozott és fogyatékkal élő gyermekeknek szerveztünk több mint 20 alkalommal ingyenes evezős programot, illetve gályás utakat

 • Képzési programunkon az elmúlt években több mint száz kenu kormányos és evezős tehette le sikeresen vizsgáit

 • Ingyenes gályás kaland programunkon több mint 15.000 fő kerületi gyermek és tanuló látogatónk volt, római-parti nyári táborainkban, evezésoktatásainkon több ezer gyermek vett már részt.

 • Árvizek idején több száz órás vízipolgárőri szolgálattal támogattuk a helyi hatóságok munkáját, illetve önkéntesként 10.000 db-nál is több homokzsákot helyeztünk el

 

Kevés egyesület mondhatja el magáról azt, hogy több mint 40.000 fő vízi programját oldotta meg az elmúlt években balesetek nélkül, mi szeretnénk ezt a sikert továbbnövelni.

 

Köszönjük támogatóinknak, tagjainknak és önkéntes segítőinknek az áldozatos munkájukat, amelynek köszönhetően mindezt együtt elértük. Reméljük a jövőbe is ugyanilyen jó hangulatban és egy csapatként juthatunk el!


„Kedves Indián és Kisindián és Osesok!

Kati vagyok, aki ott voltam az elmúlt két heti OSE nyári sport és élménytáborban a rómain, /majdnem korelnökként/.

Köszönöm szépen a sok segítséget, amit kaptam és nagyon örülök, hogy részt vehettem a pénteki kenutúrán is. Gratulálok, hogy ennyi sok haszontalan, kedves és nem olyan egyszerű gyereket, szülőt egyben tudnak tartani, oktatni és megtanítani nekik az evezést.
Ez nem kis teljesítmény a szervezőktől, segítőktől /kormányosoktól/ - akiket eddig felneveltek, de természetesen Indiántól és tanítványától, fiától Kisindiántól.

Köszönet még egyszer.
Üdvözlettel:
Kati”

jelentkezes-programokra ado-egy-szazalek